Vă certaţi cu copiii? Aveţi probleme cu soţul sau cu soţia, care nu reacţionează aşa cum v-aţi dori şi uneori ajungeţi la dispute "încinse", dar apoi vă împăcaţi, chiar dacă
Vă certaţi cu copiii? Aveţi probleme cu soţul sau cu soţia, care nu reacţionează aşa cum v-aţi dori şi uneori ajungeţi la dispute "încinse", dar apoi vă împăcaţi, chiar dacă uneori asta vă consumă câteva zile?
Înseamnă că aveţi o familie vie, sănătoasă, care are toate şansele să dureze, atât timp cât ştiţi să mizaţi pe dialog şi nu faceţi apel la "instanţe" extrafamiliale, spun psihologii şi specialiştii în psihoterapii familiale.
În orice familie, traiul îndelungat într-un spaţiu restrâns, încrucişarea unor interese diferite, uneori opuse, duc, în cele din urmă, la apariţia unor conflicte. Pentru că fiecare membru al familiei vrea să-şi găsească locul pe care îl râvneşte, apar tensiuni. Toate aceste confruntări pun serios răbdarea şi nervii la încercare, chiar şi în cele mai unite familii.
Spre exemplu, atunci când copiii ajung la criza adolescenţei, cele mai mici excese ale tinerilor pot provoca nemulţumirea părinţilor: ora de culcare prea târzie, zgomotul insuportabil al boxelor care urlă la volum maxim, insolenţa, refuzul de a veni la masă alături de ceilalţi etc.
Toate aceste disensiuni nu sunt nicicum iscate din răutate, ci pur şi simplu din neglijenţa faţă de nevoile celorlalţi membri ai familiei, susţin psihologii. "Conflictele grave sunt cele care, în final, duc la rupturi în comunicarea interfamilială", susţine Beatrice Coper-Royer, psiholog şi psihoterapeut.
"Izbucnirile de genul <> sau <> nu sunt decât mici conflicte ale vieţii cotidiene care, dacă sunt însă neglijate, se agravează în timp şi degradează coeziunea familiei", explică specialista franceză.
Cea mai bună soluţie în cazul unor conflicte de interese care tind să se agraveze înt