Când memoria începe să "dea rateuri", unii se gândesc la tratamente sofisticate. Un studiu apărut în "The American Journal of Clinical Nutrition" demonstrează că memoria poate fi
Când memoria începe să "dea rateuri", unii se gândesc la tratamente sofisticate. Un studiu apărut în "The American Journal of Clinical Nutrition" demonstrează că memoria poate fi îmbunătăţită prin consumul unor alimente cu conţinut energetic crescut.
Studiul american arată că nu numai alimentele cu conţinut crescut de glucoză pot îmbunătăţi performanţele creierului, ci şi alimentele care conţin o sursă crescută de energie, indiferent dacă este vorba de glucide, lipide sau proteine.
Testele efectuate de specialişti au evaluat funcţionarea mai multor funcţii cerebrale: memoria de scurtă şi lungă durată, atenţia şi capacitatea de analiză a unor date şi noţiuni stocate deja în memorie.
Studiul a cuprins atât bărbaţi, cât şi femei, de vârste diferite.
Lotul supus testelor a fost împărţit în două: jumătate dintre cei testaţi au primit băuturi energizante, iar cealaltă jumătate, băuturi cu un conţinut caloric scăzut. S-a descoperit astfel că, la persoanele care au consumat băuturi cu conţinut caloric mare, ameliorarea performanţelor cerebrale şi a capacităţii de memorare a apărut după un interval de 15-60 de minute.
Această ameliorare a fost probată cu ajutorul unor teste de memorie standardizate. S-a constatat că nu numai glucidele măresc puterea de memorare a creierului: lipidele şi proteinele au acelaşi efect. Nutriţioniştii au descoperit o serie de alimente, suplimente nutritive, vitamine şi oligoelemente care pot "reîntineri" memoria "vlăguită" de un regim de viaţă inadecvat.
Alături de antrenamentul regulat al memoriei - care întreţine circuitele neuronale -, alimentaţia joacă la rândul ei un rol extrem de important în buna funcţionare a "circui