În acelaşi timp, datoriile imobiliare în valută au depăşit pragul de trei miliarde de euro Foamea de case a românilor creşte de la an la an. O demonstrează prosperitatea agenţiilor
În acelaşi timp, datoriile imobiliare în valută au depăşit pragul de trei miliarde de euro
Foamea de case a românilor creşte de la an la an. O demonstrează prosperitatea agenţiilor imobiliare, dar şi puţinele statistici din domeniu existente pe piaţă.
Conform datelor Băncii Naţionale a României, nivelul împrumuturilor cu destinaţie imobiliară, din primele nouă luni ale lui 2007, a atins o cifră-record, depăşind pragul celor trei miliarde de euro. Foarte puţini sunt însă cei care mai preferă creditele în moneda naţională.
Majoritatea covârşitoare a creditelor imobiliare accesate în ultimul an sunt în valută. Cifrele BNR arată că pentru fiecare leu împrumutat pentru a cumpăra o locuinţă românii se îndatorează cu echivalentul în valută a altor nouă lei. Astfel, la sfârşitul lunii septembrie, creditele imobiliare în lei abia dacă depăşeau un miliard de lei, în timp ce împrumuturile în valută treceau de 10,3 miliarde de lei.
Impresionantă este însă dinamica acestui indicator faţă de perioada similară a anului trecut. Din 2006, românii aproape că nu au mai contractat credite pentru locuinţe în moneda naţională, cele în monedă străină cunoscând un avans de peste 40%.
În mod firesc, bucureştenii sunt cei care conduc în topul celor mai mari datorii imobiliare, totalul acestora depăşind patru miliarde de lei (mai mult de un miliard de euro).
La polul opus, locuitorii din judeţul Giurgiu au apelat la credite pentru locuinţe a căror valoare totală depăşeşte cu puţin echivalentul a un milion de euro.
Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) au sesizat şi ei ponderea ridicată a creditelor imobiliare în valută, însă afirmă că această situa