ALEXANDRA TAUTU, psiholog
"Casnicia nu este o lunga zi de duminica"
- In numarul trecut al revistei "Formula AS", am pus in discutie o noua tema de stricta actualitate sentimentala: moartea prematura a iubirii. De ce mor sentimentele inainte de termen? De ce nu mai exista iubiri ca-n romane?
- De cele mai multe ori, cand se indragostesc, oamenii cred ca asta va dura toata viata, ca iubirea este un dar nesfarsit, desi ceea ce urmeaza e mai degraba un razboi de intaietate. Vrand mereu sa-l castige, oamenii nu-si dau seama ca sentimentele se uzeaza, ca sunt inlocuite de plictiseala si indiferenta, ba chiar de ura. Unii se napustesc literalmente intr-o relatie, fara sa aiba nici cea mai mica idee despre ce inseamna in fond viata in doi si, in consecinta, sunt total nepregatiti pentru inevitabilele deceptii.
- Ce fel de deceptii?
- In prima faza, cuplul e strans unit. Cei doi parteneri se simt "unul" si se imbata de acest sentiment. Totusi, intr-o buna zi, ei vor incepe, pe rand, sa se desprinda din contopire si s-o porneasca pe un drum propriu. Independenta este o etapa necesara din evolutia unui cuplu, insa ea inspira intotdeauna teama ca vom ramane singuri, asa incat incercam sa-l "imobilizam" pe cel care incepe sa se desprinda, facem greseala sa uitam ca partenerul nu este totusi dublura noastra, ci un alt om. Daca fac din cand in cand efortul sa-l privesc pe celalalt ca pe o persoana independenta, iar nu ca pe ceva ce face parte din mine ori se afla in proprietatea mea, voi fi in stare sa-mi dau seama ca el are, eventual, alte aspiratii decat mine, dar ca ele nu se indreapta impotriva mea, nu sunt un motiv de suferinta si dezamagire.
- Asteptam, oare, de la o relatie, altceva decat s-ar cuveni?
- Ne concentram in exclusivitate asupra prezentului, a sentimentelor pe care le nutrim unul pent