Cerealele si produsele din cereale contin multe glucide, vitamine (in special din grupa B), substante minerale, cum ar fi magneziu, fier, fibre alimentare. Acestea contin multe grasimi, dar fara colesterol. Legumele contin multe glucide, vitamine, de exemplu C, caroten si grupa B, substante minerale, potasiu, magneziu, fibre alimentare. De asemenea, legumele precum fasolea, lintele, mazarea, cartofii, contin proteine vegetale. Fructele sunt bogate mai ales in vitamina C, substante minerale, dar contin si fibre alimentare. Nucile contin vitamina E, dar si grasimi. Laptele si produsele lactate (iaurt, lapte batut, branza de vaci) contin multe proteine animale, vitamine B si A, substante minerale, calciu.
De ce ne ingrasam
Consumam prea multa grasime animala (untura, unt, smantana), pe care o gasim in mezeluri, prajituri, produse de patiserie, inghetata. Mancam prea multe dulciuri, bem sucuri indulcite artificial cu zahar. Portiile de mancare sunt deseori prea mari. Consumam prea multe produse bogate in calorii, in special cele de tip fast-food (pizza, snacks, pateuri). Petrecem prea mult timp in casa, in fata televizorului, a computerului, in loc sa facem sport in aer liber. Consumam alimente chimizate, care determina dereglari metabolice, margarina, bauturi racoritoare, inghetata, chips, supele din plic, guma de mestecat.
Ce se intampla daca mancam prea mult
Alimentele consumate in cantitate prea mare duc la dezvoltarea in exces a grasimilor corporale, proces numit obezitate. Exista tabele in functie de inaltime, greutate, circumferinta taliei, pe baza carora se poate determina exact daca suntem grasi. Obezitatea poate avea ca si cauze factori genetici (mosteniti), dar cel mai frecvent boala este determinata de obiceiurile alimentare din familie: timpul dedicat meselor, cantitatea si calitatea a