» In curand se implinesc 40 de ani de cand, pe 3 decembrie 1967, celebrul chirurg Christian Barnard a realizat, cu succes, la Clinica Groote Schuur din Cape Town, Africa de Sud, primul transplant de inima la om. Romanul Horia Samarghitan a fost unul dintre pacientii celebrului chirurg. La putin timp, mama lui Horia a publicat insemnarile "Inima fiului meu", care s-au confruntat cu cenzura Securitatii comuniste.
Despre reusita medicala a doctorului Barnard a aflat, de la un buletin de stiri, intr-o seara de iarna din 1967, si profesoara Cecilia Samarghitan din Braila. Unicul sau fiu, Horia, parea condamnat definitiv la o moarte timpurie, de cumplita "Boala Albastra", cum mai este denumita tetralogia Fallot, o grava afectiune congenitala a inimii. Speranta ca dr. Christian Barnard i-ar putea salva copilul a calauzit-o pe Cecilia Samarghitan in demersurile pe care le-a intreprins pentru a infrange opozitia autoritatilor comuniste si a le obtine acordul ca Horia sa fie operat tocmai in Africa de Sud. Astazi Horia Samarghitan numara 37 de ani de cand i-a fost reconstruita o noua inima, sanatoasa, care l-a redat unei vieti total normale. Horia Samarghitan doreste sa incredinteze tiparului manuscrisul complet al relatarii pe care Cecilia Samarghitan a facut-o extraordinarei lor povesti de viata, desfasurata in contextul epocii comuniste.
Cenzurat/Necenzurat
Cartea "Inima fiului meu", care a aparut in 1974 la Editura Albatros, sub semnatura Ceciliei Samarghitan, este versiunea abreviata si extrem de cenzurata a povestii operatiei pe inima efectuate de doctorul Christian Barnard adolescentului Horia Samarghitan din Romania, primul sau pacient de dincolo de Cortina de Fier. Scriitorul Mircea Santimbreanu, directorul de atunci al Editurii Albatros, a negociat indelung cu autoarea, pentru a o determina sa schimbe sau sa elimine pasaje intregi din carte