Jane Goodall, celebra cercetătoare a primatelor, călătoreşte 300 de zile pe an pentru a-i învăţa pe tineri să protejeze natura Jane Goodall este o englezoaică pasionată de viaţa
Jane Goodall, celebra cercetătoare a primatelor, călătoreşte 300 de zile pe an pentru a-i învăţa pe tineri să protejeze natura
Jane Goodall este o englezoaică pasionată de viaţa animalelor, care a înfiinţat un institut ce studiază comportamentul primatelor, localizat în Parcul Naţional din Gombe, Tanzania. Astăzi, acest institut apără drepturile cimpanzeilor şi le creează habitate propice pentru o viaţă mai bună. Jane are 73 de ani şi se consideră avocatul cimpanzeilor din lumea întreagă.
Pasiunea lui Jane Goodall pentru cimpanzei vine din copilărie, când a primit o jucărie-maimuţă de la tatăl ei. Jane spune că jucăria mai există şi astăzi în camera ei de la Londra. Traiul alături de animale a făcut-o pe tânăra Jane să dorească să înveţe mai multe despre viaţa acestora.
"Am avut un profesor special, care m-a învăţat foarte multe lucruri despre animale: acesta a fost câinele meu, Rusty", îşi aminteşte Jane. Studiul ştiinţific al comportamentului maimuţelor a început abia în 1960, când un profesor, Louis Leakey, şi soţia acestuia au invitat-o pe Jane să-i însoţească în Africa de Est.
Cimpanzeii, la fel de geloşi ca oamenii
După ce a studiat cimpanzeii timp de 45 de ani, Jane spune azi că oamenii nu sunt foarte diferiţi de maimuţe.
"Cimpanzeii se comportă la fel ca noi. Îmi aduc aminte că, în primii ani de studiu, una dintre maimuţe, Fifi, a fost foarte geloasă atunci când celelalte primate veneau şi se jucau cu frăţiorul ei. Îi alunga şi ţipa la ei, ceea ce seamănă foarte mult cu comportamentul copiilor atunci când li se naşte un frate", arată Jane într-un interviu pentru un site internaţional de protecţia animalelor.
Cerc