Tonul Rusiei creşte din nou în relaţie cu statele NATO. Liderul de la Kremlim, Vladimir Putin, a avertizat, ieri, că Rusia îşi va mări forţele strategice pentru a da „o replică rapidă şi adecvată oricărei agresiuni“. Rusia nu poate rămâne indiferentă în faţa unor state NATO care „îşi umflă muşchii la graniţele Rusiei”, potrivit Reuters. Este vorba atât de Polonia şi Cehia pe teritoriul cărora va fi instalat scutul american anti-rachetă, cât de bazele militare din România şi Bulgaria. Este ceea ce Vladimir Putin numeşte „sporirea resurselor militare NATO în apropierea graniţelor ruseşti“.
La fel de posibil este ca preşedintele rus să se refere şi la cererea Poloniei ca SUA să amplaseze şi rachete cu rază scurtă de acţiune, care să o protejeze de arsenalul rusesc din Kaliningrad. Pentru a da mai multă greutate poziţiei sale, Vladimir Putin a ordonat generalilor adunaţi la reuniunea înaltei conduceri a armatei să ridice gradul de alertă pentru rachetele nucleare. Rachetele strategice trebuie să fie gata să facă faţă oricărui agresor, a mai spus Vladimir Putin, citat de Interfax.
Retragerea din CFE, finalizată
O altă măsură adecvată faţă de noile mişcări din statele NATO este, în optica lui Putin, suspendarea participării Rusiei din Tratatul Forţelor Convenţionale în Europa. Se încheie aşadar întregul ciclu politic al ieşirii Rusiei din tratatul ce prevedea reducerea armamentului convenţional din Europa. La îndemnul preşedintelui rus, Duma de stat şi Consiliul Federaţiei votaseră deja pentru ieşirea Rusiei, ultimul pas ce mai rămânea de făcut fiind semnătura lui Putin. „Vreau să subliniez încă o dată, aceasta este o măsură necesară, la care am fost constrânşi“ – a precizat ieri Vladimir Putin, confirmând că îşi va pune semnătura pe document. „Ce ar trebui să facem? Să aşteptăm cu anii, până când partenerii noştri vor adera la varianta adaptată la CFE?