>> În ultimii şase ani, universităţile româneşti au scos aproximativ 15.000 de doctori în diverse domenii. Cele mai multe titluri, 2.031, au fost date la medicină. În orice ţară >> În ultimii şase ani, universităţile româneşti au scos aproximativ 15.000 de doctori în diverse domenii. Cele mai multe titluri, 2.031, au fost date la medicină.
În orice ţară civilizată, accesul la doctorat este rezervat numai elitelor intelectuale. La noi, numai cine nu vrea nu face un doctorat. Pentru a ajunge conducător de doctorat, un profesor universitar din străinătate trebuie să se distingă prin lucrări ştiinţifice publicate în reviste internaţionale de prestigiu, ca să nu mai vorbim de activitatea de cercetare. La noi, numai 17% din universitarii care au doctoranzi reuşesc această performanţă.
Să ai un doctorat într-un domeniu sau altul nu mai înseamnă nimic în România. Oricine are puţină perseverenţă, banii şi pilele de rigoare poate obţine o diplomă care să-i ateste calităţile de intelectual de elită.
Locurile bugetate sunt puţine
În acest moment, 51 de universităţi din România organizează lucrări de doctorat. Cele mai multe au puţine locuri bugetate şi foarte multe în regim cu taxă. Un exemplu: şcoala doctorală de sociologie are în acest an 12 locuri de la buget şi cinci burse şi în medie 100 de doctoranzi pe an care îşi plătesc şcolarizarea.
Directorul Direcţiei pentru Învăţământul Superior din Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, Corneliu Munteanu, spune că ideea acordării a cât mai multor diplome de doctor "este un lucru bun".
Între anii 2001 şi 2007, statisticile MECT arată un total de aproximativ 15.000 de titluri ştiinţifice acordate de universităţi şi validate de minister. Până în 2005, cele mai multe titluri au fost date în domeniile: medicină - 2.031, filologie - 807, inginerie industrială - 525, inginerie mecanică