- De ce considerati ca votul uninominal mixt este varianta mai buna decat varianta propusa de presedintele Traian Basescu pentru care seful statului organizeaza referendumul?
- Asemanarile dintre cele doua proiecte sunt mai importante decat deosebirile. Cel mai important lucru este ca ambele proiecte asigura romanilor dreptul de a vota oameni, nu liste. Majoritatea covarsitoare a romanilor vrea sa-si aleaga reprezentantii in deplina cunostinta de cauza si libertate de optiune. Pentru Guvern si pentru PNL, realizarea acestei reforme, fara de care democratia si libertatea in Romania nu ar putea progresa, a fost o extrema prioritate. Noi, liberalii, am fost primii care am lansat proiectul de introducere a votului uninominal in dezbaterea publica. si am fost primii care am propus un proiect de lege pe aceasta tema. Sistemul promovat de noi a fost insusit de PNL, PD, PSD, PC si UDMR, chiar daca PD s-a razgandit ulterior. Insa, in acest moment este mai putin important cine a deschis aceasta dezbatere. Este esential ca incepand cu urmatoarele alegeri cetatenii cu drept de vot sa poata opta pentru candidati individuali, reprezentanti ai formatiunilor politice sau candidati independenti. Diferenta cea mai importanta este ca proiectul Guvernului, stabilit impreuna cu partidele politice si cu societatea civila, a trecut deja de Parlament.
-Care este strategia premierului in conditiile in care referendumul va trece?
- Daca referendumul va fi validat, Parlamentul va avea cel mai important cuvant de spus, nu Guvernul. Vor urma alte dezbateri in comisii si in plen, proceduri, care vor duce la intarzieri in realizarea reformei electorale. Cert este ca presedintele ar trebui sa promulge legea votului uninominal pentru ca, indiferent ce se va intampla la referendum, romanii sa voteze oameni, nu liste. Vreau sa fac o precizare: reforma sistemului elector