Majoritatea atelierelor de confecţii din piele din oraşul hunedorean abia fac faţă cererii de pe piaţă În Orăştie funcţionează peste 25 de ateliere de pielărie şi blănuri. Le
Majoritatea atelierelor de confecţii din piele din oraşul hunedorean abia fac faţă cererii de pe piaţă
În Orăştie funcţionează peste 25 de ateliere de pielărie şi blănuri. Le spunem ateliere, însă jumătate din ele sunt adevărate fabrici, dacă e să ţinem cont de dimensiuni şi număr de angajaţi.
Toate merg bine, înregistrând cifre de afaceri de sute de mii de euro, chiar dacă unele au curţile gard în gard, îşi împart aceiaşi clienţi, iar articolele de îmbrăcăminte pe care le fac nu diferă prea mult de la un producător la altul.
Cei din branşă susţin că mai e loc pe piaţă, cel puţin până când fosta fabrică de stat Favior (Fabrica Vidra Orăştie) se va închide de tot.
Atunci se aşteaptă ca foarte mulţi angajaţi să îşi deschidă şi ei ateliere particulare. Românii s-au educat în ceea ce priveşte alegerea articolelor de îmbrăcăminte şi preferă să plătească mai scump pentru o haină de piele făcută în Orăştie, decât să mai facă Istanbulul pentru a cumpăra turcisme de o calitate îndoielnică.
Astfel, afacerile celor care au investit într-un astfel de atelier sunt de la an la an mai profitabile. Nu toţi românii aleg însă calitatea şi atunci este loc suficient în piaţă şi pentru produse proaste. Duşmanii cei mai mari ai pielarilor din Orăştie sunt turcii sau italienii care le fac concurenţă neloială cu produse proaste la preţuri de dumping.
Producătorii se plâng de faptul că aceste articole se vând în expoziţii organizate în cârdăşie cu autorităţi locale sau asociaţii culturale, prin târguri sau chiar pe trotuare.
"Nu plătesc taxe nimănui, nu au case de marcat, acte de provenienţă a mărfii şi nimeni nu poate să le facă nimic, pentru că există o mafie foar