Mai ieftină şi cu mai puţin praf, hârtia pe care sunt tipărite cotidienele a primit floricica europeană Marile ziare şi reviste ale lumii îşi tipăresc o parte din tiraj pe hârtie
Mai ieftină şi cu mai puţin praf, hârtia pe care sunt tipărite cotidienele a primit floricica europeană
Marile ziare şi reviste ale lumii îşi tipăresc o parte din tiraj pe hârtie ecologică. Tendinţa folosirii acestui tip de hârtie a pătruns şi pe piaţa românească, unde principalii importatori aduc hârtie ce conţine un procent scăzut de celuloză pură, dar un procent important de hârtie reciclată. Specialiştii de pe piaţa hârtiei susţin că cea reciclată e mai ieftină şi conţine mai puţin praf. Toate ziarele mari din Europa folosesc în prezent hârtie reciclabilă. În general, numai revistele glossy nu folosesc deloc hârtie reciclată, deoarece albul tipărit trebuie să fie foarte curat.
Recent, UPM International, unul dintre cei mai mari producători de hârtie de ziar, prezenţi şi în România, a primit eticheta ecologică "EU flower" de la Uniunea Europeană, pentru sorturile de hârtie, pentru cea de reviste, dar şi pentru cea de saci şi pungi.
"Toată hârtia pentru ziare importată pentru piaţa românească conţine cam 60-80% hârtie reciclată", spune Alina Stancu, reprezentant al firmei Carpatica, unul dintre dealerii locali ai UPM International. Aceasta arată că "în foarte puţine locuri din lume se mai foloseşte celuloză pură pentru tipar".
Adevărul, pe hârtie reciclată!
În prezent, toate ziarele mari din România, precum "Adevărul", "Jurnalul Naţional", "Libertatea" sau "România liberă", folosesc hârtie ce conţine şi hârtie reciclată. "Pentru a fi ecologică, fiecare sortiment de hârtie trebuie să conţină un anumit procent de celuloză şi un anumit procent de celuloză pură", spune Hadrian Mateescu, de la Adevărul Holding. El precizează că, în ţară, ziarul "Adevărul