» Sistemul majoritar sta la baza guvernarilor stabile care nu sunt supuse intelegerilor personale dintre lideri, ci au la baza votul alegatorilor. Cetatenii fiecarei circumscriptii isi vor cunoaste reprezentantul in Parlament si vor putea judeca in ce fel au fost reprezentati, la urmatoarele alegeri confirmand sau infirmand votul initial.
Sistemul majoritar in unul sau doua tururi este intalnit la cele mai vechi sisteme democratice din lume, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie si Franta. Concret, prin sistemul majoritar in doua tururi promovat de presedintele Traian Basescu, votul pentru alegerea senatorilor si deputatilor este prevazut a se organiza in acelasi sistem ca la alegerile prezidentiale sau pentru primari: o circumscriptie - un ales. In privinta temerilor legate de nereprezentativitate, exemplul francez arata ca existenta unor majoritati largi nu diminueaza pluralismul politic in Adunarea Nationala fiind reprezentate 7-8 formatiuni politice.
Totodata, voturile pentru partidele mici nu sunt irosite prin faptul ca acei candidati care au ajuns in al doilea tur vor cauta sprijinul celor care nu s-au calificat. Potrivit acestui sistem, alegatorul are un singur vot pe care il acorda unui candidat.
Nu exista liste suplimentare in cazul aplicarii sistemului majoritar in doua tururi. In cazul in care in primul tur nu se distribuie mandatul, acesta nu este distribuit prin sistemul listelor, ci este organizat un al doilea tur intre primii doi clasati de la primul tur. Astfel, autoritatea celui ales este intarita prin castigarea bataliei electorale.
Sistemul majoritar sta la baza guvernarilor stabile - ceea se traduce prin existenta unui guvern puternic - care nu sunt supuse intelegerilor personale dintre lideri, ci au la baza votul. Tinta este clarificarea relatiilor dintre partide si coagularea fortelor politice. Cand are loc intrec