În 2005, serviciile de telefonie VoIP au atras aproape 19 milioane de utilizatori, cu 83% mai mult faţă de 2004, când numărul lor era de doar 10 milioane În ultimii 11 ani a avut loc o
În 2005, serviciile de telefonie VoIP au atras aproape 19 milioane de utilizatori, cu 83% mai mult faţă de 2004, când numărul lor era de doar 10 milioane
În ultimii 11 ani a avut loc o adevărată explozie a numărului de utilizatori de internet. Astfel, în 1996 nu existau decât 16 milioane de utilizatori în întreaga lume, pentru ca în anul 2006 numărul acestora să depăşească pragul de un miliard.
Succesul telefoniei prin internet îi îndreptăţeşte pe mulţi analişti să creadă că modalitatea tradiţională de a iniţia şi primi apeluri telefonice va fi dată uitării. Iar motive de îngrijorare sunt multe. De exemplu, încercaţi să primiţi sau să iniţiaţi un apel din Japonia sau China, unde nici mobilul şi, cu atât mai mult, o cartelă telefonică nu vă sunt de prea mare folos.
În primul rând, din cauza diferenţelor tehnologice între Asia şi Europa, dar şi a celor culturale. Dacă nu ştiţi chineză sau japoneză, degeaba vă cumpăraţi o cartelă telefonică, pentru că nu o să fiţi în stare să desluşiţi instrucţiunile de folosire. Nu încercaţi să apelaţi la locuitori, pentru că stau foarte prost la capitolul limbi străine. Asă că nu vă rămâne decât o singură soluţie la îndemână, şi anume telefonia prin internet.
Potenţial mare de dezvoltare
Ca urmare a potenţialului deosebit pe care-l prezintă în economisirea costurilor în convorbirile pe lungă distanţă, telefonia prin intermediul internetului a luat un avânt considerabil. Dacă până acum câţiva ani serviciile de telefonie erau oferite doar de operatorii tradiţionali, în prezent pe fir au intrat şi furnizorii de servicii internet.
Telefonia IP cuprinde tehnologii de transmitere de voce, fax şi multimedia prin