Desi iarna bate la usa, in sase zone din tara deszapezirea este practic imposibila, din cauza nefinalizarii proceselor de licitatie pentru atribuirea contractelor de deszapezire. Cu toate ca banii au fost deja alocati, pentru sezonul 2007-2008, inca nu au fost desemnati castigatorii pentru sase sectii din 44, deoarece au fost depuse contestatii de catre firmele care nu au castigat licitatiile, a declarat marti, Cristian Duica, directorul adjunct al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri din Romania (CNADR).
Printre zonele unde nu s-au incheiat contracte de deszapezire din cauza contestatiilor se afla Prahova, Constanta, Buzau.
Pentru iarna 2007-2008, sumele alocate sunt de 380 de milioane de lei, din care 170 de milioane lei vor fi folositi in acest an, a mai spus Duica. Banii vor proveni de la bugetul de stat, iar suma ar putea sa se mareasca in urma rectificarilor si a altor contracte de finantare externe.
Din 2008 insa, contractele de deszapezire pe perioada de iarna vor fi atribuite pe perioade mai lungi de timp, de patru sau chiar cinci ani. Suma alocata pentru intreaga perioada de atribuire a contractelor va fi de circa sase miliarde de lei, o suma extrem de motivanta pentru firmele care vor participa la licitatie.
Procedura de licitatie pentru contractele multianuale de dezapezire va fi demarata la 1 martie ."Aceasta modalitate ne va ajuta sa nu mai repetam licitatiile anual si motivam firmele sa lucreze mai bine si sa poata achizitiona aparatura necesara pentru 4,5 ani", a explicat Duica.
Pe de alta pare, ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, i-a amenintat, marti, pe responabilii cu deszapezirea drumurilor ca ii va demite pe loc pe cei care nu vor fi in stare sa inlature omatul de pe sosele.
"Faptul ca nu s-au incheiat contracte de deszapezire pe toate drumurile nu ne va impiedi