Vinul roşu este considerat de OMS aliment. Atunci cănd este consumat in moderaţie, ceea ce inseamnă un pahar (250 ml) de vin pe zi la femei şi două pahare la bărbaţi. cum zice o reclamă de pe unele sticle de vin : âun pahar de vin pe zi te scapă de doctoriiâ, dar, aş adăuga eu, de la două pahare in sus rişti să faci ciroză.
Vinul roşu este considerat de OMS aliment. Atunci cănd este consumat in moderaţie, ceea ce inseamnă un pahar (250 ml) de vin pe zi la femei şi două pahare la bărbaţi. cum zice o reclamă de pe unele sticle de vin : âun pahar de vin pe zi te scapă de doctoriiâ, dar, aş adăuga eu, de la două pahare in sus rişti să faci ciroză.
Un studiu foarte recent, publicat in ediţia din Noiembrie a Jurnalului FASEB arată că polifenolii din vinul roşu, ceai sau struguri au efecte benefice atăt la doze mari căt şi la doze mici. Astfel, dozele mici produc creşterea vaselor de sănge, lucru benefic in cazul bolilor cardiovasculare, iar dozele mari opresc formarea de noi vase de sănge, lucru extrem de util in prevenirea tumorilor.
Studiul a fost condus de Daniel Henrion şi asociaţii acestuia din cadrul INSERM (Institutul Naţional de Sănătate şi Cercetare Medicală) din Angers, Franţa. Un grup de şobolani a primit zilnic doze mari (echivalentul a 1,4 kg sau 7 pahare de vin) sau doze mici(echivalentul a 20ml sau 1/10 dintr-un pahar) de compuşi polifenolici extraşi din vin roşu. Ulterior, cercetătorii au blocat fluxul de sănge in artera femurală stăngă a animalelor. După două săptămăni, şobolanii care au primit doza mică de polifenoli au arătat flux sanguin mărit şi creşterea densităţii capilarului, adică efect angiogenetic, ce a dus la apariţia şi creşterea unui nou vas de sănge. Animalele ce au primit doza mare de polifenoli au avut flux sanguin arteriolar, arterial, densitate capilară şi flux sanguin diminuate. Doza mare de polifenoli a