Orga din Sala Mare a Ateneului Român este restaurată de Gerhard Walcker-Mayer, strănepotul celui care a construit instrumentul în 1939. Povestea orgii Ateneului am aflat-o chiar în interiorul Orga din Sala Mare a Ateneului Român este restaurată de Gerhard Walcker-Mayer, strănepotul celui care a construit instrumentul în 1939.
Povestea orgii Ateneului am aflat-o chiar în interiorul ei, după ce-am trecut de-o uşă vopsită-n alb şi-am urcat o scăriţă îngustă din lemn. Era spaţiu suficient, miile de tuburi fuseseră îndepărtate pentru restaurare. Orga de la Ateneu e singura orgă de concert de mari dimensiuni construită de renumitul Oscar Walcker, care s-a păstrat în întregime până-n zilele noastre.
E un amestec interesant de componente, "o sinteză între romantic şi baroc", o orgă cu "un sunet extraordinar", aşa cum a punctat, într-o engleză cu accent nemţesc, maestrul Gerhard Walcker-Mayer. Care face parte dintr-a şaptea generaţie de constructori de orgi din familia Walcker. Generaţii care au construit, pe parcursul a 200 de ani, în jur de 6.000 de orgi în biserici şi săli de concerte din întrega lume.
L-am găsit pe Gerhard Walcker în atelierul improvizat la subsol, pe holul circular din jurul foaierului. Preocupat de planurile lipite pe perete - copii după planurile din 1939, anul în care-a fost construită orga la iniţiativa lui George Enescu -, neamţul, înalt şi grizonat, dădea indicaţii celorlalţi doi membri ai echipei: fiului său Alexander şi prietenului Heribert Klein.
Orga salvatoare
Ştie multe poveşti din timpurile acelea maestrul Walcker. Căci nu se-apucă niciodată de restaurat înainte să cunoască şi "să guste" atmosfera autentică a vremurilor în care s-a născut instrumentul. "Încerc să mă apropii cât mai mult de cel care a construit orga, de gândurile şi planurile lui, citesc multe cărţi din perioada cu pricina, ascult muz