La Strasbourg s-a hotărât că solurile contaminate urmează să fie inventariate şi depoluate în toate cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene Stratul superior al scoarţei terestre
La Strasbourg s-a hotărât că solurile contaminate urmează să fie inventariate şi depoluate în toate cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene
Stratul superior al scoarţei terestre pe care cresc şi se dezvoltă plantele suferă din cauza poluării industriale.
Pesticidele, solvenţii, metalele grele, deşeurile provenite din industria chimică, toate aceste substanţe poluante care au apărut odată cu dorinţa omului de a smulge cât mai multă hrană pământului sau de a-şi crea un mediu artificial, neţinând cont de dezastrul pe care-l lasă în urma sa, s-au transformat acum în duşmani de temut ai mediului înconjurător.
Detergenţii fac parte şi ei din categoria agenţilor poluanţi care se regăsesc frecvent în solurile pe care se practică agricultura.
În sprijinul acestei afirmaţii, cercetătorii aduc argumente bazate pe studii ce demonstrează prezenţa tot mai mare în solurile agricole a unei substanţe chimice denumite sulfat de alchilbenzen, ce se găseşte în detergenţii anionici, care se pare că sunt cei mai vânduţi în întreaga lume.
Există numeroase căi de dejecţie prin care aceşti compuşi chimici ajung în pământ. Una dintre ele este reprezentată de deversarea apei distilate care se foloseşte în industrie, dar şi în fermele private, iar, la rândul lor, îngrăşămintele obţinute din amestecuri biologice constituie un alt canal important prin care substanţele chimice contaminează solul.
Metalele grele, îngrăşămintele chimice şi naturale constituie, de asemenea, pericole care pândesc atât solul, cât şi pânza freatică.
Detergenţii anionici sunt cei mai căutaţi
Într-un lichid, moleculele de la margini sunt atrase către interior, ceea ce face ca su