Când băncile au probleme, indicii bursieri scad vertiginos, iar dolarul o ia şi el la vale, investitorii par să-şi aducă brusc aminte de cel mai cunoscut şi mai apreciat metal din lume. Potrivit World Gold Council (WGC), în trimestrul al treilea al acestui an s-au tranzacţionat pe pieţele de profil 138 de tone de aur, ceea ce reprezintă un nou record (prima treaptă a podiumului era ocupată până atunci de ultimul trimestru din 2004, cu 113 tone). Şi sumele vehiculate au fo
Când băncile au probleme, indicii bursieri scad vertiginos, iar dolarul o ia şi el la vale, investitorii par să-şi aducă brusc aminte de cel mai cunoscut şi mai apreciat metal din lume.
Potrivit World Gold Council (WGC), în trimestrul al treilea al acestui an s-au tranzacţionat pe pieţele de profil 138 de tone de aur, ceea ce reprezintă un nou record (prima treaptă a podiumului era ocupată până atunci de ultimul trimestru din 2004, cu 113 tone). Şi sumele vehiculate au fost fără precedent: 20,7 miliarde de dolari, cu 30% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Principalul motiv al acestei efervescenţe? „Este clar că principalele caracteristici ale aurului, de plasament solid şi sigur, a fost o atracţie majoră pentru investitori în această perioadă de instabilitate, de temeri legate de inflaţie şi un dolar care se prăbuşeşte“, a explicat James Burton, CEO al WGC.
Într-adevăr, criza financiară din Statele Unite, care s-a resfrânt mai mult sau mai puţin asupra sistemelor bancare şi a pieţelor de capital din lumea întreagă, i-a făcut pe investitori, fie ei mari companii sau persoane fizice, să se reorienteze.
Efectul imediat al presiunii a fost creşterea puternică a preţului aurului: de la un minim de circa 610 dolari pe uncie, la sfârşitul lunii august, până la un record de 841 de dolar