Noua centura de Nord si de Sud a Capitalei va costa 2 miliarde de euro, de trei ori mai mult decat in 2002, cand a fost intocmit primul studiu de fezabilitate. Aceasta crestere a costurilor este cauzata de cresterea valorii exproprierilor.
Daca in 2002, pentru un metru patrat expropriat se platea un euro, in 2007, valoarea a ajuns la 60 de euro pe metru patrat. Astfel, valoarea exproprierilor a crescut de la opt milioane de euro la 280 de milioane.
Cu toate acestea, ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, sustine ca motivele sunt altele.
"Costurile foarte ridicate sunt cauzate de toti ministrii Transporturilor din 2002 pana in prezent, care ar trebui sa plateasca macar cu rusinea", a afirmat Orban.
"Daca modernizarea centurii de nord a Capitalei ar fi inceput mai devreme, costurile lucrarilor ar fi fost de patru, cinci ori mai reduse, a mai adaugat el.
"Contractul de executie pentru noua centura de nord si sud va fi semnat pana la 1 octombrie 2008 si va fi realizat in sistem de concesiune", a mai precizat ministrul.
Contractul se va realiza in sistem de concesiune, pentru ca sumele pentru executia lucrarilor sunt foarte mari si nu sunt prevazute in buget.
Ministrul a fost prezent, miercuri, la inceperea lucrarilor pentru centura de nord a Capitalei, lucrare care va costa 253 de milioane de lei.
Potrivit lui Orban, se lucreaza pe tronsonul DN1, care leaga A1 de A2. "Noua centura de nord va avea patru benzi de circulatie" si va fi finalizata in termen de doi ani, a mai spus ministrul.
Centura va face legatura intre DN1 Bucuresti - Ploiesti, Autostrada Bucuresti - Pitesti si Autostrada Soarelui, tronsonul avand o lungime de 52 de kilometri.
Potrivit secretarului de stat Septimiu Buzasu, autoritatile au aprobat deja indicatorii tehnico - economici si