Numărul imigranţilor care vor sosi în următorii ani în România s-ar putea ridica la sute de mii. Recentele tensiuni din Italia ne fac să ne gândim din ce în ce mai mult la tot mai apropiata interacţiune dintre români şi un număr mare de imigranţi extracomunitari. „România se confruntă cu un deficit de forţă de muncă de 1,5 milioane de persoane“, a declarat, la începutul lunii, ministrul muncii, Paul Păcuraru. Alte voci vorbesc chiar de două milioane de l
Numărul imigranţilor care vor sosi în următorii ani în România s-ar putea ridica la sute de mii. Recentele tensiuni din Italia ne fac să ne gândim din ce în ce mai mult la tot mai apropiata interacţiune dintre români şi un număr mare de imigranţi extracomunitari.
„România se confruntă cu un deficit de forţă de muncă de 1,5 milioane de persoane“, a declarat, la începutul lunii, ministrul muncii, Paul Păcuraru. Alte voci vorbesc chiar de două milioane de lucrători în minus. Autorităţile speră ca, cel puţin parţial, acest gol să fie umplut de românii plecaţi în vestul continentului. Cum e greu de crezut că vor fi mulţi cei care vor abandona avantajele oferite de Occident, mai realistă este varianta aducerii unui număr important de muncitori străini.
De altfel, la primăvară sunt aşteptate primele contingente serioase pentru firmele de construcţii. „Vor fi de ordinul miilor, în marea lor majoritate din Asia – turci, pakistanezi, indieni, chinezi. Însă, dacă proiectele imobiliare vor continua în acelaşi ritm şi accesarea fondurilor structurale se va desfăşura bine, estimăm că avem nevoie de 300.000-350.000 de lucrători, singura soluţie viabilă fiind importul lor“, spune Adriana Iftime, directorul executiv al Patronatului Societăţilor din Construcţii.
Zidarii sau zugravii ce vor veni de peste hotare în 2008 se vor alătur