Dacă în ţara noastră, perioada medie de timp după care un angajat ajunge să ocupe o funcţie importantă este de 6-7 ani, în Europa Centrală şi de Est se cere o experienţă de minimum 10-15 Dacă în ţara noastră, perioada medie de timp după care un angajat ajunge să ocupe o funcţie importantă este de 6-7 ani, în Europa Centrală şi de Est se cere o experienţă de minimum 10-15 ani.
O carieră în domeniul bancar începe să devină o realitate pentru tot mai mulţi tineri. Pe lângă studiile economice, ce se pot dovedi insuficiente, este nevoie de o automotivare şi determinare prin care să treci cu brio peste provocările ce intervin în procesul de dezvoltare.
Şi asta pentru că, spre deosebire de alte domenii, o carieră în domeniul bancar se poate dovedi dificilă din mai multe puncte de vedere. În primul rând e vorba de un mediu în care există o cu totul altă cultură, o structură înregimentată în reguli şi proceduri ce trebuie respectate cu stricteţe. Pe de altă parte, specialiştii în resurse umane consideră că avem de-a face cu un mediu elitist, acest aspect fiind valabil atât la nivelul de începător, dar mai ales la poziţiile de top.
>> Foarte puţini angajaţi se motivează singuri. Cei mai mulţi aşteaptă mereu ordine din partea şefilor şi nu fac nimic înainte de a li se recomanda anumite direcţii.
Bianca Morar Demeter,
managing partener în cadrul companiei Professional
Mihaela Damian, partener financial services practice group la StatonChase, susţine că mediul bancar este unul aparte, în care trebuie împletită creativitatea cu rigurozitatea. "Zona de vânzări reprezintă una dintre specificităţile domeniului bancar. Însă nu putem vorbi de vânzător în sensul larg; există anumite constrângeri ale funcţiei", a precizat, pentru "Adevărul", Damian.
O carieră de succes în mediul bancar presupune de multe ori abilitatea de inovare