O data cu retragerea vicecancelarului social-democrat Franz Müntefering, se intetesc atacurile din sanul coalitiei de guvernare din Germania, formata din partide rivale.
La jumatatea mandatului, coalitia de guvernare condusa de cancelarul german Angela Merkel are de infruntat disensiuni politice tot mai mari. Retragerea vicecancelarului social-democrat Franz Müntefering, aliat pe care crestin-democrata Merkel se putea baza, da unda verde atacurilor cu miza electorala, ce ar putea duce la ruperea coalitiei si la organizarea de anticipate inainte de alegerile generale ce ar urma sa aiba loc in 2009.
Cu toate ca a invocat motive personale pentru iesirea sa din politica, sotia sa fiind din nou bolnava de cancer, Müntefering pare sa fi ales un moment cu incarcatura politica, saptamana trecuta, dupa congresul Partidului Social-Democrat (SPD), scrie Der Spiegel. Ca ministru al Muncii, Müntefering a incercat in cadrul coalitiei sa obtina un salariu minim pentru angajatii postali, dar crestin-democratii au venit cu trei contraoferte, toate inacceptabile pentru SPD. Din cauza acestui esec, politicianul social-democrat s-a declarat "dezamagit" de cancelarul Merkel: "Pur si simplu nu este o forma buna de colaborare, cand lupti impreuna in cadrul cabinetului pentru niste decizii pe care apoi le torpilezi ca urmare a influentei masive a lobbistilor". O adepta a reducerii influentei statului in economie, Merkel a refuzat sa aprobe salariul minim, spunand ca acesta ar ameninta multe locuri de munca, mai ales in fosta RDG.
Expertii nu intrezaresc alternativa la "marea coalitie" actuala. Pretul este o "situatie de paralizie" in Germania, observa Klaus Schubert de la Institutul Politic din Münster, citat de AFP. Cu doi ani inainte de legislative, dar si la cateva luni de mai multe alegeri regionale, "nici unul dintre partidele din coalitie nu poate risca un pas