O ratare de proporţii în problema eolienelor din Dobrogea poate avea repercusiuni grave asupra dezvoltării unei zone din punct de vedere energetic. Problema stă în obţinerea avizelor
O ratare de proporţii în problema eolienelor din Dobrogea poate avea repercusiuni grave asupra dezvoltării unei zone din punct de vedere energetic.
Problema stă în obţinerea avizelor necesare şi parcurgerea etapelor elementare în autorizarea funcţionării, mai ales acum, când legea nu lasă loc de interpretări subiective. "Parcul eolian Fântânele vest" se află acum în etapa autorizării, în care pe masa Agenţiei de Mediu Constanţa a ajuns un studiu de evaluare a impactului asupra mediului.
Oricât ar părea de greu de crezut, studiul elaborat pentru un proiect energetic de 263 MW (spre comparaţie, centrala de la Cernavodă produce 600 MW), cu nu mai puţin de 105 turbine (fiecare furnizând 2,5 MW) are numeroase fisuri semnalate de experţii în materie şi ONG-uri.
Fără documente care să ateste proprietatea terenului pe care se poate construi, fără PUZ-uri, fără drumuri de acces menţionate explicit în planurile cadastrale, fără avizul unui arhitect, fără un studiu coerent pe marginea impactului asupra biodiversităţii, cu imperfecţiuni legate de schimbul de terenuri şi împăduririle ulterioare, ori cu date despre centrale GE, când de fapt sunt vizate a fi amplasate un alt tip de centrale (ENERCON), studiul de impact ridică numeroase semne de întrebare.
În plus, rapoartele referitoare la zgomot şi umbrire au neconcordanţe sesizate şi de specialişti germani şi portughezi care au ajuns la concluzia că localitatea Fântânele, în condiţiile amplasării turbinelor conform proiectului propus, ar trebui desfiinţată, din cauza prejudicierii nivelului de luminozitate naturală şi a creşterii volumului de zgomot.