La un an după ce au declanşat o campanie pentru reforma sistemului, operatorii culturali pot spera din nou
Semnatarii petiţiei (Fundaţia DCM, Ecumest, Fundaţia AltArt, Institutul Cultural Român etc) au prezentat ieri, într-o dezbatere publică, răspunsurile primite la demersul din primăvară încercând să găseasca soluţii împreună cu cei prezenţi la discuţie.
Ministerul Finanþelor a promis, fără a onora promisiunea, că va răspunde invitaţiei la dezbatere şi a indicat apoi alte ministere mult mai adecvate. Comisia de Cultură a Senatului nici n-a răspuns petiţiei şi nici n-a onorat dezbaterea.
Câte un reprezentant al Comisiei de Cultură al camerei Deputaţilor (deputatul Mihai Mălaimare), repectiv al Ministerului Culturii (secretarul de stat Demeter Andras). Mihai Mălaimare a declarat că personal n-a auzit să se fi dezbătut sugestiile petiţionarilor în Comisia din care face parte, dar a cerut să nu se pună problema punctual, ci la nivel de strategie culturală naţională.
Tot el a vorbit de o eventuală Lege a Culturii ori de “renovare” a culturii, amintind vechea problemă conform căreia că orice tentativă de reformare a unui sector cultural se va ciocni de nevoia de “renovare” a Codului Muncii ori a Legii Finanţelor Publice.
La final i-a sfătuit pe petiţionari să facă lobby pe lângă ministerele implicate, în special Ministerul Culturii. Cel mai interesant a fost răspunsul Ministerului Culturii, prin vocea secretarului de stat Demeter Andras: pentru că e prea complicat să se schimbe o lege de drept comun (legea 350), propunerile de modificare lovindu-se de multe alte puncte de vedere ale ministereleor responsabile în domeniu, sau de beneficiari din alte domenii decât cele cuturale care s-ar putea opune, mult mai eficient ar fi să se unifice toate prevederile petiţionarilor şi alte eventuale sugestii într-o lege specială, nouă, creată pornind de l