Sindicatele franceze si guvernul poarta miercuri negocieri, dupa ce greva din transporturi a intrat intr-a opta zi. Intre timp, compania de stat a cailor ferate, SNCF, a afirmat ca are loc o campanie concertata de sabotaj pentru a se impiedica reluarea serviciilor pe reteaua trenurilor de mare viteza.
Sute de mii de lucratori din serviciile publice au sporit marti presiunile asupra guvernului, declarand o greva generala de 24 de ore. Dar presedintele Sarkozy insista ca reformele anuntate trebuie sa continue.
Exista sperante ca s-ar putea ajunge miercuri la o reglementare a conflictului care a paralizat reteaua de transporturi a Frantei. Numarul celor care participa la greva s-a redus constant si compania de stat a cailor ferate declarase ca serviciile de transport vor fi deja mai bune miercuri, 400 din cele 700 de trenuri de mare viteza si 25% din serviciile de metrou urmand a fi in functiune.
Intre timp, compania SNCF a afirmat insa ca are loc o campanie de sabotaj pentru blocarea retelei trenurilor de mare viteza. Intr-o declaratie a companiei se spune ca au avut loc simultan mai multe incendii, inclusiv unul foarte grav care a avariat sistemele de semnalizare pe o lungime de 30 de kilometri.
Cele opt zile de greva au provocat haos in transporturi, tot mai multe firme se plang ca au mari pierderi in afaceri, iar ministrul de finante a afirmat ca se inregistreaza pierderi totale de 400 milioane euro pe zi.
Grevistii din transporturi protesteaza contra schimbarilor in sistemul lor special de pensii, schimbari care fac parte din programul mai larg de reforme promise de presedintele Sarkozy.
Marti, sute de mii de lucratori in serviciile publice au intrat intr-o greva generala de o zi, protestind contra programului de reforme, dar presedintele a insistat ca tara are nevoie de aceste reforme mult int