Unele companii locale sunt supraevaluate, ceea ce face ca o parte din negocierile pentru preluarea lor sa nu se finalizeze din cauza neintelegerilor asupra pretului, spun analistii Raiffeisen Investment.
"Multe din companiile romanesti sunt supraevaluate. Am vazut tranzactii in care era vointa din ambele parti, insa deal-ul nu s-a concretizat pentru ca nu s-a ajuns la o intelegere cu privire la pret. Suntem o piata de vanzatori, care de multe ori asteptam prea mult de la un investitor", a spus Matei Filipidescu, senior analyst al Raiffeisen Investment.
Filipidescu da ca exemplu vanzarea Best Jobs si Neogen, care s-a realizat la multiplii situati mult peste media pietei.
"Anul 2007 este un an foarte interesant pentru ca este primul post-aderare. Potentialul de crestere a fost supraevaluat atat de investitori, cat si de antreprenorii locali. Au existat tranzactii incheiate la multiplu de 32 de EBITDA, in domenii in care intr-adevar ritmurile de crestere au fost mari in ultimii ani, insa nu se vor mentine la acelasi nivel si in viitor", a continuat reprezentantul Raiffeisen Investment, companie care ofera servicii de investitii financiare.
Un caz particular este cel al publicitatii online, in care avansul a fost in ultimii ani si de 200%, insa analistii se asteapta ca ritmul sa se domoleasca in urmatoarea perioada.
Matei Filipidescu spune ca incearca sa tempereze aceste asteptari ale antreprenorilor, astfel ca inainte de a accepta un mandat realizeaza o evaluare a companiei pentru a vedea situatia exacta si de unde pot porni negocierile. El a adaugat ca domeniile cele mai atractive pentru investitori in 2008 vor fi distributia de medicamente, constructiile, industria publicitatii si sectorul producatorilor de mezeluri.
"In distributia de medicamente se manifesta clar o tendinta de consolidare, iar in acest caz se poate p