Informatia pe scurt:
Sistemul Guvernului este identic cu cel practicat pina in 2005 in senatul Italiei
Sistemul Guvernului produce rezultare similare cu cele din scrutinul pe lista
Sistemele mixte tind sa genereze instabilitate politica
Scrutinul majoritar in doua tururi pune accentul pe reprezentativitatea alesilor, nu a partidelor
Scrutinul majoritar intr-un singur tur este asociat cu stabilitatea constitutionala
Sistemul anglo-saxon este sistemul traditional de vot in democratiile reprezentative
Sistemul de vot propus de Asociatia Pro-Democratia si televizat pe toate ecranele are un „merit” esential: nu este uninominal. In principiu, din fiecare „colegiu uninominal” sunt alesi doi candidati. Doar candidaturile sunt uninominale.
Iar din punctul de vedere al rezultatelor, sistemul Parvulescu este pur proportional, nicidecum majoritar sau intermediar intre majoritar si proportional.
Sistemul Parvulescu nu este nici macar „sistemul german”, asa cum se pretinde. Mai intai, pentru ca Bundesrat-ul german nu este ales de cetateni, ci numit de guvernele landurilor.
Mai apoi, pentru ca alegatorul german dispune de doua voturi (Erststimme si Zweitestimme) cu care voteaza, pe acelasi buletin, un candidat si o lista de partid (ideea initiala, nesustinuta de realitate, e ca alegatorii vor da o sansa si altui partid).
Sistemul Parvulescu este de fapt sistemul care a fost folosit pana in 2005 la alegerea Senatului italian (cu singura diferenta ca acolo 75% din mandate erau atribuite uninominal, in vreme ce in sistemul Parvulescu doar maxim 50%).
Din punct de vedere al tipologiei sistemelor de vot, sistemul Parvulescu face parte dintr-o clasa exotica numita Sistem Mixt Proportional (Mixed Member Proportional).
E un sistem complicat, care a fost inventat pentru a oferi o