Clestele urias al unui scorpion de mare care a trait acum mai multe sute de milioane de ani a fost gasit de curand intr-o pestera din Germania. Datorita noii descoperiri, oamenii de stiinta au aflat mai multe detalii importante despre dimensiunile acestui urias artropod, informeaza miercuri telegraph.co.uk.
Descrierea clestelui apare intr-un articol din revista Biology Letters scris de doctorul Simon Braddy si a fost descoperit intr-o cariera de piatra de langa orasul Prum, Germania, de catre cercetatorul Markus Poschmann.
Scorpionul de mare Jaekelopterus rhenaniae, numit si 'Jake', a trait acum 390 de milioane de ani, avea niste clesti mari de jumatate de metru iar lungimea lui ajungea pana la 2,5 metri, cu o jumatate de metru mai lung decat estimarile initiale ale savantilor.
Uriasul cleste fosila demonstreaza ca artropode preistorice, cum ar fi paianjenii, insectele si crabii erau mult mai mari decat se crezuse initial.
Este o descoperire absolut uimitoare. Pana acum stiam cate ceva despre monstruasele miriapode, scorpionii foarte mari (...) dar niciodata nu am stiut pana acum, cat de uriase erau in realitate aceste insecte", a declarat profesorul Simon Braddy de la Universitatea Bristol.
Se banuieste ca acest scorpion preistoric, care face parte din familia euripteridelor, este stramosul scorpionului din ziua de azi, care si-a dezvoltat mai tarziu faimosul sau ac.
Euripteridele putea sa respire si in apa si pe uscat. Este cel mai vechi animal, cunoscut pana acum, care putea sa traiasca atat in mediul marin cat si pe pamant.
"Lui Jake ii placea sa manance alte artropode, inclusiv din propria sa specie (...), crustacee si pesti", a mai declarat profesorul Braddy. Unii oamenii de stiinta cred ca acest urias artropod era atat de mare in acele perioade datorita concentratiei foarte mari de oxigen