Sutele de milioane de cetăţeni europeni care îşi trimit reprezentanţi în PE sunt unii dintre cei mai „răsfăţaţi” alegători din lume. Cea mai practică modalitate la îndemâna fiecărui ales este să invite, în fiecare an, până la 90 alegători din circumscripţia sa la Strasbourg, Bruxelles sau Luxembourg. În privinţa vizitelor pe cheltuială proprie, oricine îşi poate programa una, recomandabil cu 2-3 luni înainte. De luni până vineri, alegătorul poate intra în PE (fie şi numai cu carnetul de conducere dintr-un stat UE!).Astfel, oricine poate asista la dezbaterile din plen, fix din „tribuna vizitatorilor” pe care poate doar a zărit-o în timpul jurnalelor de ştiri.
Cetăţenilor care doresc să dea nas în nas cu cei pe care i-au votat şi să-i poată provoca la discuţii neprotocolare, PE le oferă posibilitatea unor stagii neremunerate (de 1-4 luni) sau remunerate (de cinci luni) în cadrul Secretariatului său general. Prima categorie este rezervată absolvenţilor de studii medii, iar a doua – celor cu studii universitare, care încasează o bursă de circa 1.000 euro pe lună. Desigur, acest „drept” nu ajunge să fie valorificat decât de cei care trec de selecţia dosarelor, care sunt depuse de mii de tineri din Europa. În fine, parlamentarii obişnuiţi să-şi ignore alegătorii vor avea surpriza să constate că sunt mai uşor de găsit decât acasă, pentru că maşinăria birocratică a PE se străduieşte să nu piardă nicio petiţie şi să o aducă persoanei celei mai competente pentru a o soluţiona. (B.M)
Sutele de milioane de cetăţeni europeni care îşi trimit reprezentanţi în PE sunt unii dintre cei mai „răsfăţaţi” alegători din lume. Cea mai practică modalitate la îndemâna fiecărui ales este să invite, în fiecare an, până la 90 alegători din circumscripţia sa la Strasbourg, Bruxelles sau Luxembourg. În privinţa vizitelor pe cheltuială proprie, oricine îşi poate programa una, recoman