Revenirea producatorului auto italian Fiat se datoreaza in special viziunii inovatoare a lui John Elkann - vicepresedinte - si lui Sergio Marchionne - CEO.
La doar 31 de ani, John Elkann se afla printre managerii de top din sectorul corporatist italian, detinand functia de vicepresedinte al Fiat. Iar grupul industrial italian este inevitabil asociat de familia fondatoare, Agnelli, Elkann fiind de asemenea "paznicul-sef" al activelor de 8 mld. euro pe care membrii familiei din care face parte le detine in cadrul Fiat, scrie Financial Times.
"Sunt foarte tanar... si in acelasi moment ma simt extrem de privilegiat", a declarat Elkann. "Din aceasta cauza s-ar putea crede ca nu am primit acest rol datorita meritelor mele", a adaugat el.
Inca de la o varsta frageda, Elkann a fost educat in spiritul responsabilitatii. Iar, in afara de functia detinuta la Fiat, el mai este presedinte al Ifi si vicepresedinte al Ifil, doua vehicule de investitii ale familiei Agnelli prin care aceasta controleaza Fiat, dar si alte companii. Mai mult, Elkann este presedintele publisherului cotidianului La Stampa si detine functii in comisii de conducere ale altor cateva companii.
Parcursul sau profesional, desi scurt, este impresionant. Elkann a intrat in cadrul Ifil, a carei principala investitie este Fiat, in 2003, cand producatorul de masini era aproape de faliment, actiune care ar fi zdruncinat din radacini averea familiei Agnelli. Datoriile Fiat si cele ale Ifil erau la un nivel foarte ridicat, iar portofoliile celor doua companii se aflau intr-o dezordine totala. Mai mult, familia se confrunta in acel an cu moartea lui Gianni Agnelli, bunicul lui Elkann si cel care a transformat Fiat intr-un grup international.
Insa Elkann si cei din jurul sau au reusit sa efectueze o schimare la 180 de grade a situatiei. Datorita unei reorganizari a portofoli