Tranzacţiile cu malluri şi birouri sunt cele două motoare care au dus piaţa la un nivel de peste 1,5 miliarde de euro Un an spectaculos pentru afacerile imobiliare româneşti. Numai în
Tranzacţiile cu malluri şi birouri sunt cele două motoare care au dus piaţa la un nivel de peste 1,5 miliarde de euro
Un an spectaculos pentru afacerile imobiliare româneşti. Numai în primele luni ale lui 2007 valoarea tranzacţiilor de pe această piaţă a depăşit 1,5 miliarde de euro, în condiţiile în care pe parcursul întregului an 2006 acestea abia dacă au atins valoarea de 800 milioane de euro. La fel ca şi anul trecut, cele mai tranzacţionate proprietăţi imobiliare sunt clădirile de birouri.
"Şi în 2008, majoritatea a tranzacţiilor din Capitală se vor face pe piaţa birourilor, chiar dacă acest segment este încă subdezvoltat. În ceea ce priveşte centrele comerciale, cele mai multe tranzacţii se vor realiza în oraşele mari din provincie", a declarat Cristian Ustinescu, business development manager în cadrul companiei DTZ Echinox.
Potrivit acestuia, pe segmentul birourilor, cea mai mare tranzacţie a anului este clădirea America House, vândută de israelienii de la GTC către grupul francez de investiţii Natixis pentru suma de 120,3 milioane de euro. A doua mare afacere cu birouri a fost realizată de către Immoeast. Compania austriacă a achiziţionat, pentru 101,5 milioane de euro, clădirea S-Parc din Bucureşti.
O piaţă încă subdezvoltată
Toate aceste tranzacţii au loc în contextul în care voci avizate afirmă că şi anii următori vor aduce un număr tot mai mare de afaceri în domeniu. Directorul de la Colliers, Bogdan Georgescu, confirmă acest lucru.
El spune că "raportul dintre stocul de spaţii de birouri şi populaţia Bucureştiului este de 0,3, în timp ce, în celelalte pieţe din Europa Centrală şi de Est acest raport este de 1, iar în marile ca