A devenit deja un obicei ca bugetul consolidat, adica bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale, sa treaca de la excedent la deficit in ultimele doua luni ale anului. In 2007, cheltuielile bugetare din lunile noiembrie si decembrie vor transforma excedentul de 0,2% din produsul intern brut (PIB), inregistrat in primele zece luni ale anului curent, intr-un deficit ce reprezinta 2,4% din PIB.
In valoare absoluta, cheltuielile bugetare vor atinge, in ultimele doua luni ale anului, suma de 2,4 miliarde de euro. Pentru a consfinti aceasta realitate, Guvernul a anuntat o noua rectificare bugetara, a treia in acest an.
Lucrurile sunt clare: cresc cheltuielile cu asistenta sociala (pensii, ajutoare de incalzire, pensiile agricultorilor, indemnizatiile acordate veteranilor de razboi, alocatiile copiilor) si se reduc bugetele unor ministere, printre altele, fiind: Ministerul Mediului, Ministerul Agriculturii, al Economiei Finantelor si Ministerul Dezvoltarii.
Trebuie remarcat un lucru: toate aceste institutii deruleaza credite externe si programe operationale care ar trebui sa finanteze, cu bani europeni, o serie de proiecte din economia romaneasca. Reducerea cheltuielilor acestor ministere arata clar ca o parte din sume nu au putut fi cheltuite.
Ministerul Mediului a avut la dispozitie fonduri, dedicate in special autoritatilor locale, pentru conformarea cu standardele europene de mediu. Ministerul Economiei deruleaza un program care are ca scop cresterea competitivitatii companiilor romanesti. Ministerul Agriculturii avea un program de tip Sapard numit "Fermierul" care se adresa exploatatiilor agricole.
Ministerul Dezvoltarii are un program care finanteaza dezvoltarea regionala. Ce constatam la rectificarea bugetara? Ca de la toate aceste ministere se taie fonduri. Motivul este lesne de inteles.
Nu este