În 2006, bugetul Legislativului este de 1,32 miliarde de euro, din care aproape jumătate reprezintă cheltuieli legate de personal
Începând de la 1 ianuarie 2007, bugetul Legislativului de la Strasbourg finanţează funcţionarea unei instituţii cu 785 membri şi 23 de limbi oficiale de lucru. Suma de bani folosită în acest scop face parte din Bugetul General al Uniunii Europene, reprezentând aproximativ 1% din acesta – respectiv o cincime din cheltuielile administrative totale ale instituţiilor UE.
Bugetul PE pentru 2006 este de 1,32 miliarde de euro, din care 44% reprezintă cheltuieli legate de personal, în majoritate salarii pentru cei 5.800 de angajaţi care lucrează în administraţie şi, într-o măsură mai mică, în grupurile politice.
Deoarece Parlamentul este o instituţie aleasă în mod democratic, implicată în elaborarea legislaţiei obligatorii pentru toate statele membre, o parte importantă din personalul său permanent, temporar şi liber profesionist lucrează pentru a traduce sau interpreta procedurile sale, pentru ca deputaţii europeni şi cetăţenii să le poată urmări în limba lor maternă (în 2005, spre exemplu, au fost traduse peste un milion de pagini de documente).
Aproximativ 21% din buget este prevăzut pentru cheltuielile deputaţilor europeni, incluzând cheltuieli de călătorie, birouri şi salariile pentru asistenţii personali. Cheltuielile aferente clădirilor Parlamentului reprezintă 9% din bugetul pe 2006 (ultimul aprobat până în prezent). Activităţile şi produsele de informare reprezintă 5%, ca şi echipamentele informatice şi sectorul telecomunicaţiilor. Activităţile grupurilor politice reprezintă 4%.
Cum se ajunge la o cifră finală?
Procesul stabilirii bugetului Parlamentului European începe de obicei în februarie, cu o propunere din partea Secretariatului General (Luxemburg) privind obiectivele prioritare şi resursel