Valoarea depunerilor populaţiei în bănci se ridica, la sfârşitul lunii septembrie, la 184,72 miliarde lei, în creştere cu 51% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut Băncile au
Valoarea depunerilor populaţiei în bănci se ridica, la sfârşitul lunii septembrie, la 184,72 miliarde lei, în creştere cu 51% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut
Băncile au anunţat, în ultima perioadă, ridicarea la 8% a dobânzii pentru depozitele în lei pe termen scurt, o procedură promoţională în acest interval. Acest fapt contribuie la încurajarea economisirii în moneda naţională, cu toate că leul a înregistrat o scădere tot mai accentuată faţă de euro.
Întrucât creşterea inflaţiei reduce la zero câştigurile oferite de multe dintre produsele de economisire ale băncilor, instituţiile financiare au început să ofere mai multe avantaje, astfel încât populaţia să fie motivată să-şi păstreze economiile în bancă.
De exemplu, Bancpost a lansat la jumătatea lunii noiembrie depozitul "Start", care poate fi constituit în lei, pe o perioadă de trei luni şi oferă titularului o dobândă de 8%, indiferent de valoarea depozitului.
Dobânda este fixă şi se virează în contul curent al clientului la implinirea termenului de maturitate al depozitului. Oferta este valabilă până la 31 ianuarie 2008. Suma minimă pentru constituirea unui depozit "Start" este de 500 lei, iar cea maximă este echivalentul în lei a 300.000 de euro.
Majorarea dobânzilor, un trend pentru toate băncile
O altă instituţie bancară, OTP Bank România, a lansat în perioada 21 noiembrie-21 decembrie 2007 o ofertă de sărbători pentru toate depunerile efectuate în depozitele la termen. Astfel, clienţii băncii, care depun minim 100 lei sau 100 euro, vor obţine profit după patru luni, atunci când depozitul ajunge la maturitate.
Dobânda este promoţională pe toată perioada depozitului, adică d