Producatorii de energie alaturi de companiile de furnizare si distributie de electricitate au ajuns, potrivit datelor financiare inregistrate anul trecut, la o valoare cumulata de 15 miliarde de euro, in crestere cu 20% fata de rezultatul consemnat cu un an in urma, potrivit Anuarului "Cele mai valoroase 100 de companii din Romania", realizat de ZF in colaborare cu casa de investitii Capital Partners.
Iar piata este departe de a se fi asezat avand in vedere ca doar anul acesta trei companii uriase, Petrom, Alro si italienii de la Enel, au demarat proiectele de investitii in trei noi unitati de productie de 860 MW, 1.000 MW si, respectiv, de 900 MW, adica in traducere libera in aproape patru reactoare nucleare, investitiile fiind de 2,4 mld. euro in total.
Cresterea a fost adusa aproape in totalitate de aprecierea valorii marilor producatori de energie, companiile de distributie mentinandu-se la acelasi nivel ca in anul 2005.
Acest lucru este o consecinta directa a perspectivelor pe care fiecare piata le ofera.
Cea mai mare crestere a fost inregistrata de Nuclearelectrica, administratorul Centralei Nucleare de la Cernavoda, a carei valoare a crescut cu 98% in anul 2006. Nuclearelectrica a beneficiat de un context extrem de favorabil al pietei care-i avantajeaza pe producatorii de energie in conditiile in care consumul creste, iar noi unitati nu se pot realiza in intervale scurte de timp. Acest lucru duce inevitabil la cresterea pretului la energie si implicit a valorii celor care se afla in pozitia de producator.
In cazul Nuclearelectrica a mai contat ceva. Compania a pus anul acesta in functiune cel de-al doilea reactor nuclear, care a reprezentat practic singura investitie in segmentul productiei de energie realizata de ceva ani buni si care a influentat decisiv si valoarea la care a fost cotata compania anul trecut. De la 460 de milioa