Cu trei zile înainte de alegerile pentru Parlamentul European, mai multe scenarii despre o viitoare colaborare PNL-PSD au fost făcute publice. Primul scenariu precizează şi numărul de posturi pe Cu trei zile înainte de alegerile pentru Parlamentul European, mai multe scenarii despre o viitoare colaborare PNL-PSD au fost făcute publice. Primul scenariu precizează şi numărul de posturi pe care le vizează pesediştii: Afaceri Externe, Justiţie, Muncă şi Economie şi Comerţ.
Cea de-a doua variantă menţionează o posibilă coaliţie între PSD-PNL-PC şi UDMR, condiţionată de procentele obţinute la alegerile europene. Prezenţa conservatorilor în viitorul cabinet ar depinde de obţinerea a cel puţin cinci la sută la alegerile europene.
În acest al doilea caz, pesediştii ar fi primit promisiunea a cinci ministere - cele de mai sus plus portofoliul Agriculturii. Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a caracterizat aceste ipoteze drept diversiuni electorale. "Sunt diversiuni de campanie", a spus Geoană. El a precizat că pesediştii nu au negociat cu liberalii, pentru că nu au avut timp din cauza campaniei electorale. Potrivit lui Geoană, informaţiile au fost lansate de către liberali şi de apropiaţi ai lui Traian Băsescu.
Liberalii spun că nu negociază
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a refuzat să comenteze informaţiile privind negocierile de cooptare a PSD la guvernare, catalogându-le drept "speculaţii". Preşedintele Camerei, Bogdan Olteanu, a declarat că, personal, nu vede posibilă o formulă de guvernare PNL-PSD.
"Cu siguranţă se va întrevedea o altă axă de guvernare după alegerile parlamentare din 2008 pentru că nu cred că pe termen lung un singur partid va asigura guvernarea în Romania", a spus Olteanu, citat de Mediafax.
Membrii conducerii liberale neagă existenţa oricăror discuţii pe această cu social-democraţii, amintind că Biroul Po