Pina In luna octombrie, in Bucuresti au fost vindute aproximativ 1.500 de apartamente noi, a spus Alexandru Petrescu, managing partner in cadrul companiei imobiliare Esop, la un seminar desfasurat la „Zilele Biz“. Cele mai multe au fost vindute in condominiumuri.
„Aproximativ 80% din apartamentele vindute pina in octombrie fac parte din ansambluri rezidentiale, restul de 20% fiind in blocuri individuale“, a mai spus Alexandru Petrescu. Romanii prefera ansamblurile rezidentiale blocurilor individuale deoarece aduc facilitati precum gradinita, pista de jogging, sali de fitness, restaurante etc.
Facilitatile oferite la noi sint mult diferite fata de cele care sint in strainatate. „Locuitorii ansamblurilor rezidentiale din alte tari dispun, in plus fata de cele amintite mai sus, de camere speciale pentru lectura, sali de Internet, terenuri de golf, sala de karaoke, gradini suspendate, crame, precum si miniteatre“, a precizat Alexandru Petrescu.
Acesta a mai spus ca pentru a beneficia de astfel de facilitati este nevoie de o piata matura, puternic segmentata. Printre avantajele acestor ansambluri se numara spatiile verzi mai mari, nivelul mai redus al traficului si poluarea fonica mai redusa, precum si stimularea interactiunii sociale.
Pentru o crestere a pietei imobiliare si pentru o mentinere a preturilor apartamentelor noi si o ieftinire a celor vechi este nevoie de mai multe terenuri pe care sa se poata construi si de investitii in infrastructura, a spus Mike Hapoianu, reprezentantul Asco Properties. In acest sens, in unele localitati din jurul Bucurestiului se trec terenurile din extravilan in intravilan.
S-au facut noi PUZ-uri in acest sens pentru: Straulesti - 100 de hectare, Buftea - 1.400 de hectare, Corbeanca - 2.000 de hectare, Balotesti - 2.100 de hectare, Tunari si Stefanesti - 200 de hectare. Acesta