» Noi ne mentinem estimarea pentru o cotatie de 3,52 lei/euro pentru finalul anului 2007.
» Impactul scumpirii petrolului asupra inflatiei este mai mult indirect, insa slabiciunea dolarului contrabalanseaza cresterea preturilor.
Combinatia exploziva intre deprecierea severa a leului si scumpirea petrolului pana la o cotatie-record ar putea arunca in aer preturile, avertizeaza analistii.
Leul plateste tribut lipsei de incredere a investitorilor straini in performantele economiei romanesti si cade mai jos decat monedele din regiune.
Leul a depasit ieri pragul de rezistenta de 3,50 lei/euro si a cazut cu 1,27% pana la 3,5393 lei/euro.
"Urcarea preturilor depinde mult si de dimensiunea deprecierii leului. Noi ne mentinem estimarea pentru o cotatie de 3,52 lei/euro pentru finalul anului 2007. Vedem si riscul ca in urmatoarele 12 luni moneda nationala sa ajunga la o cotatie de 4 lei/euro", a spus Florin Citu, director in ING Bank Romania.
si pretul petrolului a ajuns la cea mai inalta cotatie din toate timpurile, de 99,29 dolari/baril, si amentina sa depaseasca pragul de 100 de dolari barilul. Combustibilii au o pondere de 7,39% in indicele de crestere a preturilor, indicator care masoara inflatia, dar scumpirea carburantilor poate influenta indirect mai toate preturile.
"Impactul scumpirii petrolului asupra inflatiei este mai mult indirect, insa slabiciunea dolarului contrabalanseaza cresterea preturilor", spune Radu Craciun, director de investitii la Interamerican Pensii.
Pe pietele internationale dolarul s-a depreciat pana la 1,4818 dolari/euro, curs anuntat de Banca Centrala Europeana. La Bucuresti, piata valutara a bancilor arata o depreciere a leului fata de moneda americana pana la 2,3648 lei/dolar, datorata exclusiv caderii monedei noastre in fata euro.
Bancile urca dobanzile la lei
Analistii piete