Devalorizarea leului în raport cu euro nu îi va afecta pe craioveni numai în sensul majorării ratelor creditelor în euro, ci şi al creşterii preţurilor apartamentelor. Moneda naţională continuă să se deprecieze vertiginos faţă de cea europeană. Cursul de referinţă leu/euro publicat ieri de Banca Naţională a României (BNR) anunţa un nou maxim al ultimelor 12 luni - 3,5393 lei/euro. Depăşirea pragului de 3,5 lei/euro înseamnă, de fapt, o creştere de 2,65% faţă de săptămâna trecută şi de peste 5,2% faţă de luna anterioară.
Costul apartamentelor a crescut cu 5,27% într-o lună Această evoluţie descendentă a cursului leului în raport cu moneda europeană nu poate decât să-i îngrijoreze pe craiovenii care visau să-şi cumpere o locuinţă. Dacă pe 21 octombrie un apartament de 50.000 de euro scotea din buzunarul craiovenilor 168.090 de lei, la 21 noiembrie, acelaşi apartament impunea cheltuieli de 176.965 de lei, adică cu aproape 8.900 de lei mai mult (5,27%). Situaţia este cu atât mai grea cu cât în ultima lună veniturile craiovenilor nu au crescut cu cei 5,2%.
„Tranzacţiile au stagnat“ Impactul acestei situaţii asupra pieţei imobiliare nu s-a lăsat prea mult aşteptat. „Ca efect imediat al acestei evoluţii, tranzacţiile au stagnat. Oamenii nu prea mai ştiu ce să facă, astfel că au blocat vânzările“, a declarat Nicu Răduţ, directorul agenţiei imobiliare Unic. Acesta a explicat că, deocamdată, cumpărătorii nu prea au de unde alege, astfel că preţurile nu-i îndepărtează prea tare. „Nu prea au ce să facă. În plus, majoritatea creditelor ipotecare imobiliare se fac tot în euro. Totuşi, ca şi cost lunar, vorbim de o sumă mult mai mare şi deci de un efort mai mare“, a adăugat Răduţ.
„Oamenii pot specula momentul“ O evoluţie ascendentă a euro va avea un impact imediat asupra pieţei în sensul că majoritatea preţurilor la apartamente, care până acum erau în lei, să