Durerile de cap rebele şi starea de oboseală permanentă pot fi simptomele acumulării de deşeuri şi toxine în organism. O cură de detoxifiere cu citrice vă readuce sănătatea şi buna dispoziţie. Citricele sunt printre puţinele surse de vitamine şi minerale de care ne putem bucura la discreţie în sezonul rece. Şi avem de unde alege, fie că este vorba de portocale, lămâi, lime, mandarine, satsuma, minole, clementine, tangerine sau grepfrut. Citricele se păstrează cel mai bine la 12 grade Celsius, dacă se poate în frigider. Se consumă fără restricţii, proaspete, ca atare sau sub formă de suc. Culoarea citicelor variază în funcţie de temperatura ambiantă. La tropice, de exemplu, portocalele coapte sunt verzi sau verde cu pete galbene.
Elemente nutritive Citricele conţin fibre, proteine, minerale (calciu, potasiu), zaharuri, vitaminele A, C, B1, B2, B6, E. Cu excepţia limelor (lămâi verzi) care nu conţin vitamina E. O portocală conţine 50 mg de vitamina C (acid ascorbic), adică aproximativ două treimi din necesarul zilnic. Citricele conţin acizi (citric, ascorbic) şi au proprietăţi detoxifiante. Calciul este un alt element esenţial care intră în compoziţia citricelor şi este cu atât mai important cu cât asimilarea lui de organism se face mult mai uşor decât asimilarea calciului din lapte, de exemplu. Potrivit cercetătorilor americani, 30% din calciul existent în lapte este absorbit de organism, în timp ce calciul din citrice este reţinut în proporţie de 38%.
Precauţii O cură de detoxifiere cu aceste fructe trebuie să dureze între una şi trei zile, timp în care trebuie să nu mâncaţi altceva. Trebuie totuşi să evitaţi o cură de detoxifiere atunci când sunteţi răcit sau aveţi gripă, pentru că este posibil să nu facă faţă şi schimbărilor produse de detoxifiere şi să vă îmbolnăviţi mai tare. Unii oameni pot, de asemenea, să aibă probleme cu aceste fructe din cau