Din acuzator, aparator
A detinut una dintre cele mai importante functii din judet. Teoretic nimeni nu sufla in fata lui. Avea la picioare toate informatiile. Stia tot despre toti. Desi recunoscut ca unul dintre cei mai buni in domeniu, a esuat lamentabil si s-a retras la Campina.Viorel Stefanescu fost procuror sef al Serviciului Teritorial al Directiei Nationale Anticoruptie este acum avocat.
Se ocupa de cei pe care, nu cu mult timp in urma, chiar el ii trimitea la cabinetele de avocatura.
In ultima zi de Sef al DNA Ploiesti, Stefanescu recunostea ca se retrage pentru a lasa loc liber procurorilor mai tineri, cu mai putina experienta dar cu mai mult curaj. Citatul, din memorie ce-i drept, lasa sa se inteleaga faptul ca presiunile de la Bucuresti erau mult prea mari.
Oficial, Daniel Morar procurorul general al DNA de atunci a reprosat subalternilor din Ploiesti ca nu au fost eficienti. Prea putine dosare solutionate, nici un nume greu “deranjat” de ancheta procurorilor anitcoruptie. Morar a propus destituirea a unsprezece procurori, dar patru dintre ei au solicitat pensionarea.
Adevarul este ca in mandatul Stefanescu, in curtea DNA-ului din Ploiesti n-au ajuns decat politisti marunti prinsi cu spagi ridicole de cateva sute de euro. Cel puti acestia au ajuns in gura presei.
Cu Stefanescu “au trecut in rezerva” Ioan Otel seful DNA Constanta, Alois Imbrea, Iasi si George Vizitiu, Seful Serviciului pentru efectuarea urmaririi penale in cauze de coruptie la nivel central. Cariera procurorului prahovean s-a incheiat in data de 25 octombrie 2005, cand Traian Basescu a semnat decretul de eliberare din functie.
A fost cea mai mare “decapitare” din istoria Romaniei: aproape 20 de procurori si judecatori si-au luat adio de la magistratura.
Ultima sansa a coruptilor
Viorel Stefanescu a stat “pe bara”