Chiar daca are un impact psihologic maxim, deprecierea accentuata a leului nu ingrijoreaza deloc banca centrala a Romaniei, guvernatorul Mugur Isarescu declarandu-se mult mai multumit de nivelul actual al monedei nationale decat de cel total nesustenabil consemnat in aceasta vara. BNR isi rezerva, insa, in continuare dreptul de a interveni pe piata valutara, fara un anunt prealabil, a declarat oficialul roman pentru agentia de presa Market News International la intalnirea guvernatorilor de banci centrale de la Cape Town. Insa BNR doreste sa recurga la aceasta masura cat mai rar posibil. "In cazul in care cursul de schimb va contribui, alaturi de aplicarea unor politici intelepte si adecvate, la limitarea deficitului de cont curent, la stimularea exporturilor, evolutia acestuia va fi mai strans legata de cea a conditiilor fundamentale ale economiei", a spus el.
Desi Romania va evita orice impact direct exercitat de criza de pe piata creditelor ipotecare nonstandard din SUA, se constata deja aparitia efectelor indirecte, potrivit declaratiilor guvernatorului BNR. Pe langa dificultatea sporita de a asigura finantarea deficitului de cont curent ridicat, ar mai putea fi afectate increderea si perceptia participantilor pe piata cu privire la conditiile fundamentale ale economiei romanesti. Guvernatorul a adaugat: "Ma astept ca impactul indirect sa fie relativ puternic si, din acest motiv, este necesar ca BNR sa adopte o atitudine prudenta… si ca mixul de politici economice in Romania sa fie mai bine gandit".
De aceea, la intrebarea privind existenta unei tendinte de inasprire a politicii monetare, raspunsul guvernatorului a evidentiat mai ales necesitatea de "consolidare a altor componente ale mixului de politici economice". Isarescu a subliniat ca BNR va lua toate masurile necesare pentru asigurarea stabilitatii preturilor. "Politica monetara este cu certitudin