"Febra mea numismatica a mai scazut spre sfarsitul lunii trecute cu cateva grade, dar s-a revigorat de curand, dupa ce l-am cunoscut pe numismatul roman Mihail Sutzu..." (Raymund Netzhammer, 18 februarie 1908)
Cititorii nostri au dreptul sa cunoasca, dincolo de studiile savante sau de vocile din enciclopediile generale sau de specialitate, marturii privind istoria si personalitatile care au creat-o. Un martor aparte, asa cum s-a putut constata, sper, din mai multe dintre notele noastre anterioare, este Raymund Netzhammer, din al carui Jurnal, aparut in romaneste in anul 2005, am citat. Am spus "aparte" pentru ca, asa cum am mai vazut si in multe alte situatii, prelatul de atunci a lasat pentru fiecare dintre personalitatile cunoscute direct o imagine vie a acestora. Si aceasta pentru figurile care au dominat mai bine de un sfert de veac de la inceputul secolului XX.
De notat ca, oricat de elevate si obiective ar fi bibliografiile de care dispunem pentru o personalitate sau alta, ele se afla foarte rar in situatia de a ilustra, cum se incerca in manualele scolare mai vechi, "omul si opera", prima parte lipsind aproape sistematic. Or, in paginile Jurnalului, toti cei intalniti, de la rege si regina pana la supusii lor sau la personalitati din afara Romaniei, prind viata, sunt vii si spiritul lor este foarte prezent.
Este si cazul primei intalniri a episcopului cu Mihail C. Sutzu, consemnata in februarie 1908. Iata, asadar, in traducerea colegului nostru germanist George Gutu, de la Universitatea din Bucuresti, cum il vedea Netzhammer pe printul Mihail:
"Acest domn provine dintr-o veche familie de boieri care a dat tarii nu numai oameni de stat si invatati, ci si doi domnitori. Mihail Sutzu poate deci (...) sa se numeasca el insusi print, in virtutea obiceiului de aici. In numeroasele sale opere, nu-si impodobeste insa numele cu acest t