Colegiul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a dat doar 195 de decizii pentru cei 551 de candidati la alegerile europarlamentare. Cu doua zile inainte de alegeri, doar 35% dintre candidati au fost verificati de Colegiu. Singurul nume sonor care a trecut pe la CNSAS, dar nu a primit verdict de politie politica, a fost liberalul Daniel Daianu, care de altfel a recunoscut ca a lucrat pentru serviciul de spionaj comunist. Conform unor surse din CNSAS, ieri, un candidat la europarlamentare a fost invinuit de colaborare cu politia politica comunista. Ar fi vorba de eurocandidatul PLD Herman Fabini, care ocupa locul 5 pe listele partidului si a fost senator in legislatura 2000-2004 din partea PNL.
Motivul invocat de membrii CNSAS pentru verificarea a mai putin de jumatate din eurocandidati este ca Biroul Electoral Central (BEC) ar fi transmis cu intarziere datele de identificare ale candidatilor. "Toti cei inscrisi pe liste sunt dati in lucru, pentru verificari in baza noastra de date. Nu am avut timpul necesar deoarece nu am primit datele de la BEC decat de o luna de zile", ne-a declarat Constantin Buchet, membru al Colegiului.
Pe de alta parte, Claudiu Secasiu, membru CNSAS, spune ca institutia nu este obligata sa verifice candidatii pentru europarlamentare, ci doar alesii: "A fost decizia noastra de a verifica candidatii si cu mari eforturi s-au obtinut datele candidatilor de la BEC". De aceeasi tergiversare a transmiterii informatiilor de la BEC se plange si Corneliu Turianu, membru CNSAS. "Timpul a fost foarte scurt, dar verificarile vor continua si dupa alegeri. Partidele sustineau varianta mai intai ne alegem, apoi ne verificati. Ar fi fost profund incorect. Asa, unii au fost verificati acum, altii vor raspunde moral dupa alegeri", spune Turianu.
Analistul politic Armand Gosu crede ca situatia nu este corecta, iar unii eurocandidat