Cu mai bine de trei ani in urma, Ziarul de Duminica semnala, in cadrul rubricii Avanpremiera, pregatirea pentru tipar a unei enciclopedii despre resedintele familiilor aristocratice din Romania - istoria unei epoci apuse, despre care informatiile au fost cenzurate in ultima jumatate de secol.
Iata insa ca, pana la urma, s-au gasit si oamenii care sa aprecieze demersul si sa puna la dispozitie fondurile uriase necesare tiparirii. Albumul, somptuos, a aparut la Institutul Cultural Roman (cateva sute de exemplare destinate cititorilor romani, ceva mai multe pentru strainatate) si va fi lansat la Targul Gaudeamus, duminica, 25 noiembrie.
Se cheama Resedinte si familii aristocrate din Romania. Autorul - istoricul Narcis Dorin Ion - prezinta, alfabetic, cele mai importante, din punct de vedere arhitectonic si istoric, situri aristocratice si expune succint biografiile aristocratilor care au stapanit respectivele domenii.
Datele, textele memorialistice, documentele de arhiva, incursiunile genealogice, relatarile descendentilor si mai ales fotografiile de epoca reinvie modul de viata al aristocratiei romane, atmosfera ce domnea in inalta societate.
Un asemenea subiect nu a putut fi atins in anii regimului comunist si nici dupa 1990 nu si-a gasit o tratare corespunzatoare.
"Istoria conacelor si palatelor romanesti - spune autorul - nu poate fi tratata decat in stricta interdependenta cu istoria familiilor aristocratice care le-au construit. Numai intelegand clar originea, pozitia si rolul social al acestor familii ne putem explica resorturile care le-au determinat sa ridice asemenea constructii si sa-si creeze fiecare un univers propriu in cadrul vietii senioriale din provincie."
Acad. Constantin Balaceanu-Stolnici descrie, in Cuvantul inainte, farmecul locuintelor boieresti de odinioara, cu interioare rafinate, mobile luxoase, vaste