Tânăra care a iniţiat proiectul "Copacul de hârtie" transformă deşeurile de hârtie în copaci adevăraţi. Pentru obţinerea unei tone de hârtie de imprimantă sunt sacrificaţi 24 de Tânăra care a iniţiat proiectul "Copacul de hârtie" transformă deşeurile de hârtie în copaci adevăraţi.
Pentru obţinerea unei tone de hârtie de imprimantă sunt sacrificaţi 24 de copaci, iar pentru o tonă de hârtie de ziar 12 copaci trebuie să cadă. Hârtia poate fi reciclată de până la şapte ori, fără adaosuri de fibre noi, iar fiecare tonă de hârtie reciclată salvează 17 copaci.
Aceste cifre şi o pasiune înnăscută pentru natură au determinat-o pe Claudia Cătană să iniţieze un proiect ecologic inovativ: Copacul de hârtie.
Adevărul: Ce este Copacul de hârtie?
Claudia Cătană: Copacul de hârtie e un proiect pe care l-am demarat în luna aprilie a acestui an. El se bazează pe un concept foarte simplu: adunăm hârtie de la diverse companii, dar şi de la populaţie, vindem hârtia unor centre de colectare şi cu banii obţinuţi astfel cumpărăm puieţi, pe care îi plantăm pentru a reface mediul înconjurător. În zilele acestea deja se plantează 1.120 de copăcei în Bucureşti.
De-a lungul timpului, am reuşit să atragem de partea noastră 300 de companii şi zeci de persoane fizice de la care am colectat aproape 100 de tone de hârtie şi peste 12 tone de carton. În săptămâna aceasta, toate tonele de hârtie colectate vor fi transformate în copăcei. Şase luni de la lansarea proiectului am avut doar o maşină împrumutată, pentru căratul hârtiei, dar am încercat cât am putut să facem faţă solicitărilor.
- Ce te-a determinat să iniţiezi un asemenea proiect?
- Am pornit de la faptul că se taie pădurile fără discernământ. Este o mare inconştienţă, care are efecte dezastruoase asupra noastră. Tot întrebându-mă de ce nu se şi replantează dacă tot se taie, am ajuns uşor