Implinirea a 90 de ani de la formarea Sfatului tarii din Basarabia, organ care a proclamat unirea acesteia cu Romania, se produce pe fondul intensificarii conflictelor identitare, alimentate de guvernarea comunista de la Chisinau, scrie agentia Flux, preluata de Rador. La randul lor, istoricii din Chisinau acuza puterea comunista de faptul ca distorsioneaza identitatea romaneasca a basarabenilor si denatureaza semnificatia actului Unirii din 27 martie 1918.
“In conditiile democratizarii societatii, sunt impuse restrictii in ce priveste abordarea unor subiecte istorice. In invatamant, in presa scrisa, la posturile publice de radio si TV se vehiculeaza informatii false despre istoria nationala, se prezinta in mod distorsionat politicile statului roman in perioada interbelica si se elogiaza regimul totalitar comunist. Prin aceste actiuni, guvernarea urmareste anihilarea constiintei nationale a romanilor basarabeni si este necesar ca generatia tanara sa cunoasca istoria reala”, a declarat presei de la Chisinau vicepresedintele AIM, Ion Negrei.
In contextul acestor polemici, Asociatia Istoricilor din R. Moldova (AIM) a organizat cateva evenimente, cel mai important dintre acestea fiind simpozionul „Schimbarea la fata a Basarabiei in 1917. Constituirea Sfatului tarii”. Potrivit organizatorilor, manifestatia din 21 noiembrie a avut scopul de a sensibiliza opinia publica referitor la situatia creata. Implinirea a 90 de ani de la formarea Sfatului tarii din Basarabia, organ care a proclamat unirea acesteia cu Romania, se produce pe fondul intensificarii conflictelor identitare, alimentate de guvernarea comunista de la Chisinau, scrie agentia Flux, preluata de Rador. La randul lor, istoricii din Chisinau acuza puterea comunista de faptul ca distorsioneaza identitatea romaneasca a basarabenilor si denatureaza semnificatia actului Unirii din 27 martie 1918.