Una dintre bisericile prahovene ctitorita de controversatul voievod roman, Vlad Tepes a fost, vreme de mai multi ani, samanta de scandal intre calugari si autoritatile judetene. Conflictul a izbucnit dupa ce instanta le-a dat castig de cauza calugarilor, care au revendicat aproape 13 hectare din terenul pe care arheologii il foloseau pentru cercetari arheologice.
Manastirea Turnu se afla la circa 10 kilometri de municipiul Ploiesti, in comuna Targsoru Vechi, cele mai vizibile monumente fiind zidurile unei resedinte domnesti, intemeiata la inceputul secolului al XV-lea.
Dupa cum spun oamenii locului, pe aceste meleaguri ar fi trait Vlad Tepes, iar pisania bisericii vechi aminteste de faptul ca lacasul de cult a fost ctitorit de domnitorul valah la 24 iunie 1461. Acum o mica parte din acest ansamblu este in patrimoniul Muzeului de Istorie si Arheologie Prahova, dar lucrurile sunt, din pacate, inca tulburi.
Asa cum extrem de tulbure a fost si perioada de domnie a lui Vlad Tepes, domnitor al carui nume a fost asociat de straini cu cel al vampirului Dracula.
Pisania lui Vlad Tepes, proba la dosar
Pisania din piatra masiva s-a pastrat pana astazi. Textul ei suna astfel: “Cu mila lui Dumnezeu, Io Vlad Voievod si Domn a toata Tara Ungrovlahiei, fiul marelui Vlad Voievod, a zidit si a savarsit aceasta biserica, iunie 24, in anul 6969 (1461), indictionul 9”. Aceasta este singura marturie documentara de evlavie a voievodului transformat intr-un monstru insetat de sange.
Pentru Manastirea Turnu, insa, cel mai important ctitor ramane un domnitor smerit, despre care s-a spus prea putin: Antonie Voievod (1669-1672). Acesta a restaurat biserica manastirii si i-a adaugat hramul Sfintilor Arhangheli Mihai si Gavriil. Pisania lui Vlad Tepes este acum in patrimoniul Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Prahova.
Cand