Exista anumite categorii de meseriasi al caror viitor e sortit pieirii. Modernizarea tehnologiei duce la disparitia micilor ateliere. Sobarii, dulgherii, manipulantii sau parchetarii sunt meseriasii pentru care viitorul nu suna bine. Acestea sunt meseriile care vor disparea cel mai repede de pe piata.
Un studiu recent, realizat de Ministerul Muncii, releva ca piata muncii se va transforma dramatic in urma procesului de integrare in Uniunea Europeana. Analiza cuprinde informatii despre meseriile care vor disparea pana in 2010, precum si cele pentru care va exista un interes major.
A deprins tainele meseriei de la un neamt, Ferry Kovach, la varsta de 16 ani. Specializarea a facut-o in Elvetia, la Doxa, dar si in Germania si Franta. La sfarsitul specializarii, absolventii primeau brevete oficiale si calificative. La intoarcere si-a facut o firma de lacatuserie. La inceput, si-a creat propriile scule pentru deschiderea caselor de bani.
In scurt timp, a ajuns celebru pentru ca niciun cifru nu a avut secrete pentru el. Este vorba de Sandu Tanase, zis Sandu Yale, omul in fata caruia toate usile s-au deschis atat la propriu, cat si la figurat.
Trei oameni detin secretele cheilor
Doar trei oameni detin cheile seifurilor celor mai importante institutii din Romania, iar Sandu Yale este unul dintre ei. Romania “cifrurilor” este impartita in trei zone, fiecare dintre cei trei meseriasi avand “sub cheie” cate o zona. Sandu Tanase a primit brevetul oficial in 1966, iar de atunci a deschis seifuri atat in tara, cat si in strainatate.
A deschis seifuri la Peles, la Casa Poporului, Palatul Culturii sau Muzeul Ceasului. Evident, unele locuri unde a fost solicitat sunt strict confidentiale. Confidentialitatea este una dintre conditiile de baza ale acestei meserii, cu atat mai mult cu cat tot ceea ce contine un seif este inregistrat l